Marbellas avsaltningsanläggning ska trygga vattenförsörjningen

2016-04-22 08:00:00

Vattenförsörjningen är säkrad under sommarhalvåret för de elva kustkommunerna som ingår i samfälligheten, Mancomunidad de la Costa Occidental, efter att avsaltningsanläggningen i Marbella producerar 1.600 kubikmeter vatten i timmen.

Förutom att avsaltningsanläggningen går för fullt införs även andra åtgärder enligt Juan Carlos Fernández Rañada vid vattenföretaget Acosol. Bland annat överförs vatten från reservoarer i området Campo de Gibraltar. Det rör sig om 250 liter i sekunden.

För två år sedan slöt kustkommunerna i provinsen Cádiz och Málaga ett avtal om att leverera vatten till varandra vid behov.

Genom avsaltningsanläggningen och flödet av vatten från Cádizprovinsen riskerar inte vattennivån i dammen La Concepción norr om Marbella att sjunka till krisnivå i sommar.

La Concepción som står för vattenförsörjningen till Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella, Estepona, Benahavís, Istán, Ojén, Casares och Manilva är i dagsläget fylld till 61,68 procent av sin kapacitet.

Sedan den 1 oktober har det regnat onormalt lite. Det har fallit 323 mm jämfört med i förrfjol då det föll 540 mm. I genomsnitt faller det 681 mm regn i La Concepción.source svm